Składniki zapiekanki:
3 nieduże cukinie
opakowanie sera feta
3 łyżeczki koperku
3 łyżki kaszy manny
3 jajka
3 posiekane ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
olej do posmarowania blaszki
Składniki sosu:
150 ml jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżka koperku
szczypta soli
Sposób wykonania:
Cukinię obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar płynu. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i przełożyć masę na natłuszczoną blaszkę. Zapiekać około 45 minut.
Polać sosem powstałym z wymieszania podanych składników.
oj, jak to pysznie wyglada! musze sie skusic :) a we wrzesniu jade do Bulgarii, moze tam uda mi sie tez zjesc .. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Dzisiaj na taki upał byłaby w sam raz :)
UsuńBardzo smakowity pomysł na cukinię;)
OdpowiedzUsuń