Oczekiwanie
na truskawki trwa cały rok, a jak już się pojawią, następuje szał
przygotowywania potraw. I nie ma się co dziwić, bo sezon truskawkowy
trwa około miesiąca, a później pozostaje tylko wspomnienie. Bardziej
zapobiegliwi mrożą i przetwarzają te smaczne owoce, ale wszyscy wiemy,
że najlepsze są świeże. Jak jeszcze mamy je we własnym ogródku, to już
sama rozkosz ...
MAKARON Z SOSEM TRUSKAWKOWO- ŚMIETANOWYM
Makaron o grubszej formie gotujemy bez dodatku soli, ale warto dodać do gotującej wody łyżeczkę masła.
Sos truskawkowo- śmietanowy:
200 ml śmietany 12%
około kilograma truskawek
2 łyżki brązowego cukru
Sposób wykonania:
3/4
truskawek kroimy po umyciu na ćwiartki, zasypujemy cukrem i dusimy na
bardzo wolnym ogniu około 5 minut, cały czas mieszamy. Następnie
dodajemy śmietanę i zagotowujemy całość.
Sosem polewamy makaron, posypujemy resztą pokrojonych owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz