piątek, 31 sierpnia 2012
Ogórki konserwowe
Kolejne przetwory...
aby w zimę można było powrócić wspomnieniem do słonecznego lata.
SKŁADNIKI:
5 kg ogórków
kawałek chrzanu
pęczek kopru
1,5 główki czosnku
liście laurowe
ziarna ziela angielskiego i gorczycy
Składniki zalewy:
4 l wody
1,5 szkl. octu 10 %
4 łyżki soli
8 łyżek cukru
Ogórki po umyciu ułożyć ciasno w słojach. Do słojów wkładać koper, po 1-2 ząbki czosnku, 3-4 ziarna angielskie, 6 ziaren gorczycy, małym kawałku chrzanu i 1 listku laurowym. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać ogórki, słoje dobrze zakręcić i pasteryzować przez 10-15 minut. Ogórki mogą być przetrzymywane kilka miesięcy. Są świetnym dodatkiem do duszonej wątróbki, smażonych mięs.
Jeśli skrócimy o 1/3 czas wekowania, ogórki dłużej pozostaną jędrne i twarde.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz