Aby tego uniknąć należy piec kurczaka czy kaczkę w folii aluminiowej lub rękawie do pieczenia. O tym wie każdy, ale nie wszyscy wiedzą, że podczas pieczenia warto podlać mięso 1/5 szklanki niskosłodzonego soku pomarańczowego lub jabłkowego - wówczas mięso będzie nie tylko miękkie, ale i nabierze dodatkowego smaczku.
Pałeczki z kurczaka w oregano
- pałeczki kurczaka po 2 szt. na osobę
- 3 łyżeczki oregano
- pół łyżeczki soli
- pieprz ziołowy
- 1 łyżka oleju
Pałeczki umyć i osuszyć. Olej wymieszać z przyprawami, natrzeć kurczaka, odstawić na 2 godz. do lodówki. Po tym czasie umieścić w rękawie do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Wyjąć naczynie, do woreczka wlać 1/5 szklanki soku pomarańczowego lub jabłkowego. Wstawić do piekarnika i upiec do zmięknięcia mięsa, ok. 10-15 minut.
O, z takim sokiem to na pewno są pyszne :)
OdpowiedzUsuńSosu aż tak bardzo nie czuć, ale soczystość pozostaje.
Usuń