środa, 14 maja 2014

Grochówka na wędzonym boczku


Składniki:
1 szkl. grochu 
1 marchew
kawałek pora
6 ziemniaków

30 dag kiełbasy podwawelskiej
10-15 dag wędzonego boczku
natka pietruszki
listek laurowy
majeranek
sól, pieprz

Groch zalać na noc przegotowaną wodą. Następnego dnia zagotować, po 30 minutach dodać oczyszczone i pokrojone warzywa, pokrojony drobno boczek i wszystkie przyprawy. Gotować do miękkości składników. Na końcu wrzucić kawałki kiełbasy (dla chętnych - jak mój Mąż).


5 komentarzy:

  1. uwielbiam grochówkę, szkoda że wywołuje takie "sensacje" ;))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki jej nie jadłam, czas to zmienić... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda, wolę się długo na nią nie patrzeć. mniammm

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam grochówki... Już wiem co jutro zrobię na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  5. mój mąz uwielbia takie grochówki :)

    OdpowiedzUsuń