
Jest to nowoczesne i wygodne rozwiązanie, ponieważ płata taka działa na zasadzie szybkozmiennego pola magnetycznego, które wytwarza ciepło i utrzymuje je na dnie naczyń. Z tego powodu na kuchence indukcyjnej można używać wyłącznie naczyń wykonanych z odpowiednich materiałów. Zaletą kuchenek indukcyjnych jest też energooszczędność i szybkość przygotowywania potraw.

Zapoznając się z asortymentem naczyń indukcyjnych, jestem coraz bardziej przekonana do zamontowania płyty indukcyjnej, a ponad to doszłam do wniosku, że w mojej kuchni brakuje dwóch rodzajów porządnych patelni: do naleśników oraz grillowej.

Używacie takich w kuchni?
Zdjęcia pochodzą ze strony FrankHerbert.pl
W swojej kuchni mam dwa większe garnki,jeden mniejszy,patelnie i rondel...mało ,ale za to i mało zmywania :)
OdpowiedzUsuńNaczynia indukcyjne?
UsuńJa używam i płyty indukcyjnej i garnków,bo innych w tym wypadku się nie da.
OdpowiedzUsuńPolecam,ale dobry stek usmażyć na kuchni inducyjnej nie da rady...
Taki minus.
Uważam, że i tak jest więcej zalet :)
Usuńmam indukcję od 2 lat i jestem zadowolona że gazu się pozbyłam... prą dużo mi nie podskoczył w użyciu, garnki mam niedrogie Tadar, patelnie mam 3 w tym naleśnikarka KingHoff i ostatnio nabyłam szybkowar turecki ... na początku miałam problem z wyczuciem grzania ale teraz to mam opanowane i smażę jak chcę różne mięsa, naleśniki i inne.... mam też od dawna garnki emaliowane i one też nawet na kuchence gotują,więc je zostawiłam...
OdpowiedzUsuńTa płyta bez płomienia o której mówisz to Solgaz - nie wstydźmy się podawać nazwy polskich firm :)
OdpowiedzUsuńNie było moim zamiarem reklamowanie polskich wynalazków, ale pokazanie zalet patelni indukcyjnych :)
UsuńCiekawe rozwiązanie.
OdpowiedzUsuń