Kiszone rzodkiewki robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni.
Robi sie je jak kiszone ogórki. U mnie przepis wygląda tak:
1 litr wody
1,5 łyżki soli
3 listki laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu
Wodę zagotować z pozostałymi składnikami.
Przestudzić, chłodnym płynem zalewać warzywa.
Do każdego słoika włożyć:
kawałek kopru
ząbek czosnku
kawałek chrzanu
A może już ktoś z Was próbował kisić rzodkiewki?
Ale pyszności :) Nigdy nie jadłam... ale muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńPróbuj, tylko potrzeba sporo rzodkiewek :)
UsuńW życiu nie jadłam.
OdpowiedzUsuńSuper ! widziałam już gdzieś w internecie ale nie miałam jeszcze odwagi zrobić, pora to zmienić:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńCzy ta zalewa ma być taka słona? bo mi wyszła strasznie słona.
OdpowiedzUsuńTak, tyle samo daję do ogórków kiszonych :)
Usuń