sobota, 6 maja 2017

Zakwas buraczany

Zakwas buraczany wzmacnia odporność,  reguluje pracę jelit, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, dzięki czemu korzystnie wpływa na pracę serca. Warto po niego sięgnąć w okresie choroby i rekonwalescencji.

Składniki:
1 kg buraków
8 ząbków czosnku
4 liście laurowe
łyżeczka ziela angielskiego
łyżeczka pieprzu w ziarnach lub ziołowego
łyżeczka soli
litr wody
Buraki po obraniu kroimy w kostkę, czosnek w plastry, dodajemy pozostałe składniki i układamy w słoikach, zalewamy przegotowaną letnią wodą. Odstawiamy na 5-6 dni w ciepłe miejsce, codziennie mieszamy.
Z podanych składników wyszły trzy litrowe słoiki. Gdy zakwas jest już dobry, przecedzamy i można go trzymać w lodówce przez kilka dni. Piję codziennie jedną szklankę.
Jestem zwolenniczką naturalnych metod wspomagania organizmu, więc chętnie korzystałam z takich receptur.
Polecam też przepis na syrop z czosnkiem, miodem i cytryną, który stosuję podczas przeziębienia.


8 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zakwas buraczany! Popijam od ponad dwóch lat;) Takie "wynalazki" robi często moja mama

    OdpowiedzUsuń
  3. 38 year-old Database Administrator III Luce Babonau, hailing from Owen Sound enjoys watching movies like "Sound of Fury, The" and Roller skating. Took a trip to Cidade Velha and drives a Ferrari 375 MM Berlinetta. sprobuj na tej stronie

    OdpowiedzUsuń