Bułki z mąki kukurydzianej z czarnuszką to pieczywo bezglutenowe, pod warunkiem dodania bezglutenowego proszku do pieczenia.
Składniki:
3 szkl. mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
4 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka płynnego miodu
pół łyżeczki soli himalajskiej
ziarna czarnuszki do posypania
Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać mąki. Formować bułki i umieszczać je na blaszce. Posypać czarnuszką, która moim zdaniem bardzo pasuje do pieczywa kukurydzianego.
Piec 30 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu.
Z podanych składników wyszło 15 małych bułek. Najlepiej smakują świeże, później robią się twardsze.
Uwielbiam chleb z dodatkiem czarnuszki, myślę że bułeczki również przypadłby mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńZaskakująco dobre połączenie smaków :)
Usuńte bułeczki wyglądają niesamowicie, aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńŚwieże najlepsze z masłem i dżemem :)
UsuńAle fajnie wyglądają! A w smaku przypominają zwykłe bułeczki? Bo mąka kukurydziana jednak się różni od pszennych czy orkiszowych,
OdpowiedzUsuńBardziej przypominają ciasto, niż chleb, ale warto spróbować :)
UsuńWyglądają rewelacyjnie :) Uwielbiam takie pieczywo :)
OdpowiedzUsuńAle żółciutkie :D fajny pomysł, będę musiała go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić do bezpośredniego spożycia :)
Usuńmniam, wyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńale wyszły żółciutkie
OdpowiedzUsuńchrupków kukurydzianych nie lubię ale bułki bym skosztowała
OdpowiedzUsuńWypróbuj przepis, może Ci posmakują :)
UsuńZrobiłam wczoraj na próbę. Zwykłych bułek za bardzo nie przypominają, ale były dobre (tylko mocno się kruszyły). Zastanawiam się, czy nie pokombinować coś z drożdżami, ale wiem, że mąka kukurydziana nie bardzo lubi z nimi współpracować.
OdpowiedzUsuńNiestety, z drożdżami nie ma szans. Bułki piekę w ilości do jednokrotnego spożycia, wtedy są dobre, później szybko twardnieją.
UsuńUroczo żółciutkie :) Pomysł wart wypróbowania!
OdpowiedzUsuńPolecam upiec do jednorazowej konsumpcji, szybko twardnieją i nie mam pomysłu, jak przedłużyć ich świeżość :)
Usuń