sobota, 9 września 2017

Bułki kukurydziane z czarnuszką

Bułki z mąki kukurydzianej z czarnuszką to pieczywo bezglutenowe, pod warunkiem dodania bezglutenowego proszku do pieczenia. 


Składniki:
3 szkl. mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
4 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka płynnego miodu
pół łyżeczki soli himalajskiej
ziarna czarnuszki do posypania

Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać mąki. Formować bułki i umieszczać je na blaszce. Posypać czarnuszką, która moim zdaniem bardzo pasuje do pieczywa kukurydzianego.
Piec 30 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu.
Z podanych składników wyszło 15 małych bułek. Najlepiej smakują świeże, później robią się twardsze.

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam chleb z dodatkiem czarnuszki, myślę że bułeczki również przypadłby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. te bułeczki wyglądają niesamowicie, aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajnie wyglądają! A w smaku przypominają zwykłe bułeczki? Bo mąka kukurydziana jednak się różni od pszennych czy orkiszowych,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardziej przypominają ciasto, niż chleb, ale warto spróbować :)

      Usuń
  4. Wyglądają rewelacyjnie :) Uwielbiam takie pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale żółciutkie :D fajny pomysł, będę musiała go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. chrupków kukurydzianych nie lubię ale bułki bym skosztowała

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam wczoraj na próbę. Zwykłych bułek za bardzo nie przypominają, ale były dobre (tylko mocno się kruszyły). Zastanawiam się, czy nie pokombinować coś z drożdżami, ale wiem, że mąka kukurydziana nie bardzo lubi z nimi współpracować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, z drożdżami nie ma szans. Bułki piekę w ilości do jednokrotnego spożycia, wtedy są dobre, później szybko twardnieją.

      Usuń
  8. Uroczo żółciutkie :) Pomysł wart wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam upiec do jednorazowej konsumpcji, szybko twardnieją i nie mam pomysłu, jak przedłużyć ich świeżość :)

      Usuń