sobota, 9 września 2017

Chleb z mąki gryczanej - najprostszy przepis


Na bochenek chleba gryczanego potrzebujemy:
0,5 kg mąki gryczanej
5 dag świeżych drożdży
1,5 szkl. ciepłej wody
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
5 łyżek oleju rzepakowego

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać wodę, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do drożdży dodać mąkę i oliwę. Dokładnie wymieszać, ciasto konsystencją przypomina jogurt grecki. Przełożyć do formy, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piec przez 45 minut w temperaturze 170 stopni. 

Studzić na kratce, a kroić polecam dopiero po całkowitym wystudzeniu. 
Pieczywo gryczane ma specyficzny smak, ale to pozostaje kwestią gustu.

11 komentarzy:

  1. Wygląda fajnie, ale za smakiem mąki gryczanej czy kaszy niestety nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak jest specyficzny, ale warto polubić :)

      Usuń
  2. Bardzo apetyczny chlebuś :) Uwielbiam domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze nigdy nie piekłam własnego chleba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze jest ten pierwszy raz, spróbuj :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Lubię domowe pieczywo na drożdżach :)

      Usuń
  5. Nie robiłam nigdy chleba z mąki gryczanej, bałam się że mi nie wyjdzie. Spróbuję w weekend upiec z Twojego przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chleb o specyficznym gryczanym smaku i zapachu. Nie przypomina żadnego innego pieczywa.

      Usuń
  6. Ja bardzo lubię od czasu do czasu pieczywko gryczane upiec. Fakt, jest specyficzne w smaku i zapachu, ale to zawsze jakaś odmiana. Bardzo fajny przepis - podbieram do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń