niedziela, 17 grudnia 2017

Śledzie w zalewie słodko - kwaśnej

Kolejna propozycja na Wigilię to śledzie w zalewie słodko- kwaśnej. Robię je tydzień przed świętami, aby porządnie przeszły smakiem. Zwykle przygotowuję większą ilość, aby popróbować czy aby na pewno są smaczne ;)

Składniki na dwa litrowe słoiki:
1 -1,2 kg śledzi matiasów
5 dużych cebul
3 łyżki koncentratu pomidorowego
6 łyżek cukru
10 łyżek octu 10%
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki soli
4 listki laurowe
7-8 łyżek oleju do smażenia
Śledzie namoczyć na 1-2 godziny. Odsączyć. Cebulę pokroić w dłuższe piórka. Zeszklić na oleju. Dodać pozostałe składniki zalewy i gotować ok. 10 minut. Wystudzić. W szklanym naczyniu układać na przemian kawałki ryb i cebuli. Odstawić na kilka dni do połączenia smaków.
Smak zalewy można modyfikować według własnego gustu, dodając więcej octu lub cukru.

Przepis dodany do akcji:

Wytrawne potrawy wigilijne 3.

21 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne śledziki :) Zjadłabym porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię podobnie, ale z ogórkami kiszonymi (pokrojone drobno w kosteczkę) i oprócz cukru, dodaję troszkę keczupu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ogórkami jeszcze nie robiłam, następnym razem dodam :)

      Usuń
  3. wygląda smakowicie, ostatnio mam faze śledziową:)) dziś jadłam w musztardzie i przyznam że mi nie smakował. Jutro będzie z żurawiną i migdałami a ten akurat bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio kupiłam gotowe w musztardzie i były wyjątkowo paskudne w smaku. Wolę sama robić :)

      Usuń
    2. no mi nie smakował a ten z żurawina mniam! No a jakie to sycące <3 < 3< 3

      Usuń
  4. Do śledzi długo przekonywać mnie nie trzeba. Teraz świetny moment na wypróbowanie przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm bardzo apetyczny sposób na śledzia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dziś będę robić śledziki, wczoraj natomiast zrobiłam uszka na święta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam uszka, też zawsze mam domowe :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Polecam przepis, robię takie od wielu lat :)

      Usuń
  8. Witaj. Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, gwarantującym zwiększenie ilości odwiedzin bloga i pozyskanie nowych czytelników i fanów. Może zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Serdecznie zapraszamy!
    www.katalogsmakow.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, odezwę się po świętach :)

      Usuń