wtorek, 6 marca 2018

Karkówka pieczona z nutą domowego ketchupu


Karkówkę można przyrządzać na wiele sposobów, a dzisiaj proponuję prosty przepis na soczyste i smaczne mięso z pomidorową nutą.

Składniki:
1 kg kg karkówki
2 czerwone cebule
6-7 łyżek domowego ketchupu (lub łagodnego ketchupu sklepowego)
mały pęczek pietruszki
dwie gałązki selera
2 łyżki oleju
sól, pieprz 

Karkówkę należy natrzeć solą i pieprzem, posmarować ketchupem i olejem, wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia obłożyć pokrojoną drobno cebulą oraz posiekaną pietruszką i selerem. Ułożyć w rękawie do pieczenia i piec około godziny, sprawdzając miękkość mięsa. Podać można np. z kaszą jęczmienną i kiszonym ogórkiem.

4 komentarze: