piątek, 31 sierpnia 2012

Ogórki konserwowe




Kolejne przetwory...
aby w zimę można było powrócić wspomnieniem do słonecznego lata.


SKŁADNIKI: 
 5 kg ogórków
  kawałek chrzanu 
pęczek kopru 
1,5 główki czosnku 
liście laurowe 
ziarna ziela angielskiego i gorczycy 

Składniki zalewy: 
4 l wody 
1,5 szkl. octu 10 % 
4 łyżki soli 
8 łyżek cukru

Ogórki po umyciu ułożyć ciasno w słojach. Do słojów wkładać koper, po 1-2 ząbki czosnku, 3-4 ziarna angielskie, 6 ziaren gorczycy, małym kawałku chrzanu i 1 listku laurowym. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać ogórki, słoje dobrze zakręcić i pasteryzować przez 10-15 minut. Ogórki mogą być przetrzymywane kilka miesięcy. Są świetnym dodatkiem do duszonej wątróbki, smażonych mięs. 

Jeśli skrócimy o 1/3 czas wekowania, ogórki dłużej pozostaną jędrne i twarde.

                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz