2 szkl. mąki
¾ szkl. cukru
1/3 szkl. mleka
¼ szkl. miodu
2 łyżki masła
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
Najpierw mąkę wymieszać z tłuszczem, cukrem i rozpuszczoną w łyżce wody sodą. Następnie dodać miód, mleko, jajko i przyprawę do pierników. Zagnieść ciasto i odstawić na godzinę do lodówki. Rozwałkować ciasto na grubość około pół centymetra. Wykrawać pierniczki w różnych kształtach. Piec do zarumienienia w temperaturze ok. 220 stopni. Po upieczeniu można udekorować polewą czekoladową lub lukrem.
Uwaga, pierniczki po upieczeniu bardzo miękkie, a na drugi dzień już twarde.
Mogą leżeć i leżeć, w zeszłym roku córka na Walentynki brała do szkoły :)
Właśnie szukałam przepisu gdzie będą takie porcje składników, dzięki :)
OdpowiedzUsuńO tak u nas też będzie pierniczenie.
OdpowiedzUsuńAleś spierniczyła ;) U mnie by nie wytrzymały do Nowego Roku, a co dopiero do Walentynek :)
OdpowiedzUsuńu nas jeszcze tak długo nigdy nie leżały:) podziwiam silną wolę:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierniczki i niedługo mam zamiar wziąć sie za nie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ;D
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobnie, ale dodaję zawsze jeszcze migdały i skórkę cytrynową :)
OdpowiedzUsuńProszę porcję do Szczecina
OdpowiedzUsuńRewelacja.
OdpowiedzUsuńzrobiłam je, teraz tylko czekać aż zmiękną, jak długo u Ciebie to zajęło?? :)
OdpowiedzUsuńZawsze robię pierniki :) Uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuń42 yrs old Environmental Tech Aurelie Tomeo, hailing from Saint-Paul enjoys watching movies like "Hamlet, Prince of Denmark" and Brazilian jiu-jitsu. Took a trip to Mana Pools National Park and drives a Ford GT40. zrodlo
OdpowiedzUsuń