czwartek, 7 lutego 2013

Pączki serowe

Składniki:

3 szkl. mąki
1/2 kg zmielonego twarogu
1 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół opakowania cukru waniliowego
5 jajek

ok. 1,5 l. oleju do smażenia

Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Twaróg utrzeć z jajami. Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić. Ciasto jest bardzo gęste.
W płaskim garnku rozgrzać olej i wkładać porcje ciasta, nabierając po płaskiej łyżce, następnie zsuwać za pomocą drugiej łyżki do oleju. Ciasto opada na dno, a po chwili wypływa. Po wypłynięciu smażyć ok. 3 minut z jednej strony aż pączki staną się jasnobrązowe.
Po wyjęciu z garnka odsączyć i można posypać cukrem pudrem.








19 komentarzy:

  1. u mnie tradycyjne z dzemem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie, przypomniałaś mi, że muszę gdzieś odszukać podobny przepis, ale z serkami homogenizowanymi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm.. dzisiaj można nagrzeszyć troszkę

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż mi się ślinka w paszczy zebrała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. z racji tłustego czwartku moja dieta poszła się.... :))))))

    OdpowiedzUsuń
  6. takie liliputki to ja bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pączusie wyglądają bardzo apetycznie!
    Dziękuję za odwiedziny, z przyjemnością będę Cię odwiedzać.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne pączusie aż ślinka cieknie na ich widok, z racji tego że dziś tłusty czwartek skuszę się na twój przepis i zrobię również te maleństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam nigdy tych pączków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam.
    Wyobraź sobie, że wczoraj nie zjadłam ani jednego pączusia ;)
    Ale za to chruścikami nie pogardziłam ^^ :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyyyszne!
    Wykonałam twój przepis i wyszedł pomyślnie.
    Świetne Pączusie!<3

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyszły wspaniale :)
    Dziękuję za przepis :)

    http://melagotujeitestuje.blogspot.com/2013/05/paczki-serowe-wedug-przepisu-margaretki.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wypróbowałaś przepis i że pączki smakowały :)

      Usuń
  13. Ja dzisiaj robiłam pierwszy raz. Znalazłam taki przepis tylko z dwiema szklankami mąki. Ciasto było lejące ( a w przepisie było, że lepić z niego kulki), więc dodałam jeszcze jedną szklankę. I wyszły rewelacyjne. Tak więc ten przepis z trzema szklankami jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mimo zawirowań, pączki się udały :)

      Usuń
  14. Bardzo ciekawie napisane. Super wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń