środa, 4 września 2013

Gulasz z wieprzowiny

 
Składniki:
70 dag szynki wieprzowej
1 łyżka mąki
zielona papryka
cebula
olej do smażenia
sól, pieprz

Cebulę obrać, zeszklić na oleju, zdjąć z patelni. Mięso pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć, oprószyć mąką, obsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć razem z cebulą do garnka, dodać pokrojoną w paski paprykę, wlać 3/4 szkl. wody. Dusić do miękkości. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Do tej potrawy polecam wyjątkowe wino Celebro.

Wino czerwone, półwytrawne wyprodukowane ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron,
rosnących w słonecznych winnicach północnej Italii. Posiada delikatnie owocowy bukiet i doskonałą harmonię smaku. Najlepiej podawać w temp. 16-18°C.  Idealne do wieprzowiny, makaronów i pizzy.


4 komentarze: