Przepis znałam od dawna, ale wcześniej nie robiłam.
Opowiem Wam, jak ja to zrobiłam, ale pamiętajcie, że nie biorę odpowiedzialności za wykorzystanie przez Was przepisu.
Pędy sosny zrywamy delikatnie, aby nie utraciły łusek, które są cenne ze względu na zawartą w nich żywicę.
Układamy pędy w litrowym słoiku, zalewamy 30-50 ml spirytusu, wstrząsamy i
odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie wsypujemy cukier w ilości
odpowiadającej ilość pędów w stosunku 1:1. Najłatwiej to zrobić przekładając pędy
do miski i na przemian sypać cukier i wkładać pędy sosnowe. Na wierzchu obowiązkowo musi być warstwa cukru.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 tygodnie. Po tym czasie syrop jest gotowy. Wykorzystuje się go podczas chorób górnych dróg oddechowych: przy kaszlu, grypie, przeziębieniu, dreszczach. Stosuje się 3 razy dziennie po łyżeczce. Można też dodawać do herbaty.
Kiedy stosować syrop z sosny?
Syrop z sosny warto zażywać, gdy:
- dopadło cię przeziębienie;
- masz kaszel i chrypkę;
- cierpisz na zapalenie gardła;
- masz zdiagnozowane zapalenie oskrzeli;
- chorujesz na grypę;
- masz katar;
- czujesz się osłabiony;
- masz dreszcze i czujesz przejmujące zimno.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/syrop-z-sosny-wlasciwosci-i-zastosowanie-jak-dawkowac-syrop-z-sosny_41538.html
Kiedy stosować syrop z sosny?
Syrop z sosny warto zażywać, gdy:
- dopadło cię przeziębienie;
- masz kaszel i chrypkę;
- cierpisz na zapalenie gardła;
- masz zdiagnozowane zapalenie oskrzeli;
- chorujesz na grypę;
- masz katar;
- czujesz się osłabiony;
- masz dreszcze i czujesz przejmujące zimno.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/syrop-z-sosny-wlasciwosci-i-zastosowanie-jak-dawkowac-syrop-z-sosny_41538.html
W wersji dla małych dzieci oczywiście nie występuje spirytus. Syrop należy przechowywać w lodówce.
Czy i Wy korzystacie z darów natury?
znam ten syrop, moja mama go robi. podobno leczy wszystko.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak stosuje :)
UsuńJa też znam ten syrop, warto z tych darów natury skorzystać. :-)
OdpowiedzUsuń