piątek, 18 sierpnia 2017

Panna cotta z sosem truskawkowym

Panna cotta to pyszny włoski deser na bazie śmietany. 
Podany z musem lub sosem owocowym jest idealną propozycją podczas upalnego dnia.
Przygotowuje się go błyskawicznie.

Składniki:
500 ml śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
100 ml wody
Śmietanę zagotować z cukrami. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku i powoli dolewać do śmietany, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, przelać do miseczek i odstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia.
Mus/sos zrobiłam z dwóch garści truskawek i odrobiny cukru pudru.  Wystarczy wrzucić do blendera i zmiksować. Ozdobić świeżymi owocami. 

15 komentarzy:

  1. wow, wygląda doskonale, jak z najlepszej kawiarni czy restauracji, apetyczny deser

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :*
      To bardzo prosty przepis, a smakuje wyśmienicie :)

      Usuń
  2. Wygląda obłędnie! Chyba jutro spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam :) Jeden z moich ulubionych deserów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także bardzo lubię, chociaż nie jadam często.

      Usuń
  4. Kochana ale pyszności, wpraszam się na deserek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda obłędnie!!!
    obserwuję i zapraszam do mnie: https://thewomenlife.blogspot.com/
    pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ bym zjadła <3 Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, oj zjadłabym, szkoda, że truskawki już nie te :P

    OdpowiedzUsuń