czwartek, 26 grudnia 2024

Domowe sushi

 

Gdy mam ochotę na przekąskę, która jest lekka i zdrowa, przygotowuję sushi. Moja rodzina bardzo je lubi :)


Składniki:

4 płaty alg nori

150g. ryżu

8 paluszków krabowych

awokado

kawałek pora

sok z cytryny, sos sojowy, wasabi

Ryż ugotować, wymieszać z łyżką soku z cytryny i łyżką sosu sojowego. Por i awokado pokroić na cząstki. Płaty nori smarować ryżem, układać awokado, paluszki krabowe i kawałki pora. Zwijać, kroić na plastry. Podawać z sosem sojowym.


Czasem robię z wędzonym łososiem, tuńczykiem z puszki, serkiem śmietankowym, świeżą papryką.



Przygotowujecie domowe sushi?

Jakie dodatki wykorzystujecie?




wtorek, 10 grudnia 2024

Pierniki



 

Dzisiaj proponuję naprostszy przepis na pierniki.
Mój ulubiony :)

0.5 kg mąki 
120 g masła 
200 g miodu
3 łyżki cukru pudru 
1 jajko
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu 
0.5 łyżeczki kardamonu
0.5 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka sody

Masło, miód, cukier i przyprawy umieścić w garnuszku i podgrzać do rozpuszczenia składników. 
Mąkę przesiać do miski, dodać sodę, jajko i przestudzoną masę z garnuszka. Zagnieść ciasto i umieść na 1-2 godziny w lodówce. Po tym czasie podzielić na trzy części, rozwałkowywać i wykrawać pierniki.
Piec ok. 8 minut w temperaturze 170 stopni.