niedziela, 29 lipca 2018

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy był w czasach PRL prawdziwym rarytasem. Lubię wracać do przepisów, które kojarzą się ze smakami dzieciństwa.
Wykonanie czekoladowego bloku jest proste i wymaga tylko cierpliwości w oczekiwaniu na osiągnięcie odpowiedniej konsystencji. Gotowy blok jest twardy i z łatwością można go kroić.

Składniki:
1 masło, ewentualnie margaryna
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mleka
500 g mleka w proszku
2 paczki herbatników
6 łyżek kakao
Masło, mleko, cukier i kakao umieścić w garnku, zagotować do rozpuszczenia składników. Chwilę przestudzić. Dodawać mleko w proszku, cały czas mieszając, najlepiej rózgą, aby dokładnie utrzeć masę. Na koniec wrzucić pokruszone herbatniki, wymieszać i przełożyć do formy. Po wystudzeniu wstawić na kilka godzin do lodówki.
Blok można wzbogacić orzechami lub rodzynkami, ja najbardziej lubię dodawać wiórki kokosowe.
Oczywiście oryginalna wersja jest tylko z herbatnikami, bo 30 i więcej lat temu prawie w ogóle nie było w sklepach bakalii ;)

24 komentarze:

  1. A ja kocham czekoladę :) I blok czekoladowy też :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobiłaś smaka! Pamiętam z dzieciństwa ten przysmak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam. Czas odświeżyć stare smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. smak dzieciństwa :) tak dawno nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam ! przypomnniała mi Pani :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ekstra przepis :D uwielbiam czekoladę

    OdpowiedzUsuń