piątek, 5 października 2012

Cukinia ala ananas

Udało mi się jeszcze w tym roku zrobić cukinię na słodko.



Cukinia ala ananas


2-3 kg  cukinii 

1,5 szkl. cukru

Zalewa:

3 szklanki wody 

2 łyżeczki cukru waniliowego

skórka  z 1 cytryny pocięta na paseczki

10 goździków

pół łyżeczki cynamonu





Cukinię obrać, pokroić w kostkę, włożyć do miski, zasypać cukrem. 

Składniki zalewy zagotować, zalać cukinię, odstawić na noc. 

Następnego dnia wkładać kawałki cukinii do słoików, do każdego 

wyłowić po kawałku skórki cytrynowej i 2 goździki. 

Pasteryzować ok. 5 minut.

Tak przygotowana cukinia przypomina w smaku ananasa z puszki, 

można ją wykorzystać do deserów, galaretki, ciast, naleśników.


9 komentarzy: