środa, 21 listopada 2012

Panierowany ser przyprawiony Kitchen King Masalą

Kitchen King Masala - to wyśmienita i bardzo popularna w Indiach mieszanka. Podkreśli smak dań z ziemniaków, warzyw i sera.
Wykorzystałam ją do zrobienia panierowanego sera.

Składniki:
40 dag żółtego sera
3 jajka
2 łyżeczki Kitchen King Masala
3 łyżki mąki
5 - 6 łyżek bułki tartej
olej do smażenia



 Ser należy pokroić na plastry o grubości 1 cm. Jajka roztrzepać z przyprawą. Obtaczać plastry sera w jajku, mące, ponownie w jajku i na końcu w bułce tartej.
Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu przez 1,5 minuty na każdej stronie.
Podawać np. z sosem pomidorowym.

Pierwszy raz jadłam smażony ser w Czechach, 
w górskim schronisku turystycznym "Jelenka" znajdującym się w Sudetach Zachodnich, we Wschodnich Karkonoszach:


15 komentarzy:

  1. Uwielbiam smażony ser, choć do jego zapachu trzeba się przyzwyczaić.

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, co za świetny przepis! Na pewno wypróbuję! Co prawda Kitchen King Masali w domu nie mam, ale Garam Masala chyba tez się nada :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ale bym zjadła cos takiego... musi byc pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam smażony ser :) Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam ten ser.jest pyszny i kaloryczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję :) Jest smaczny i kaloryczny, ale nie robię go zbyt często ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda świetnie i na pewno też tak smakuje:) jeszcze nie jadłam smażonego sera, ale bardzo mnie zachęciłaś tym zdjęciem!

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo fajny przepis:) do tej pory panierowałam jedynie camembert:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię taki zapiekany serek :) Zwłaszcza jak się tak pysznie ciągnie na widelcu :D

    OdpowiedzUsuń