piątek, 23 listopada 2012

Pieczeń z jajkiem

Zamiast tradycyjnych kotletów mielonych smażonych polecam zdrowszą wersję mięsa mielonego - w formie pieczeni.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego 
4 łyżki bułki tartej 
1 łyżeczka jarzynki 
1 jajko 
6 jajek ugotowanych na twardo 
olej do wysmarowania formy
Mięso mielone włożyć do miski, dodać jarzynkę i bułkę tarta oraz jajko. Wyrobić masę. Włożyć połowę masy do okrągłej formy z dziurka. Na tym ułożyć ugotowane całe jajka. Przykryć druga połowa masy. Przyklepać. Piec około70-80 min.Pozostawić w formie do zastygnięcia. 


7 komentarzy:

  1. jestem jak najbardziej za takimi pieczeniami, sama też je robię i przynajmniej wiem co jem:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno kiedyś wypróbuję, bo wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja mam taki przepis na gniazda z jajeczkiem cos podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taka pieczeń,z jajkiem jest rewelacyjna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezbyt ten przepis mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń