środa, 22 maja 2013

Leczo z soczewicą i dynią

 
Składniki:
3 papryki 
2 cebule
2 marchewki
30 dag kiełbasy
1 szkl. dyni pokrojonej w kostkę
opakowanie pomidorów w zalewie 
5-6 łyżek oleju
1 szkl. ugotowanej soczewicy
sól
pieprz ziołowy
słodka papryka w proszku


Cebulę pokroić w kostkę, marchew obrać i zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w paski, kiełbasę pokroić drobno. Cebulę i kiełbasę zalać olejem (4 łyżki), zeszklić, dodać utartą na tarce marchew i jeszcze trochę podlać olejem. Dodać kawałki dyni i pokrojoną paprykę, zalać 1,5 szkl. wody, przyprawić. Dusić do miękkości, trwa to około 25 minut. Na końcu dodać pomidory w zalewie i ugotowaną soczewicę. Zagotować. Podawać z pieczywem.

10 komentarzy:

  1. soczewicę lubię. do dyni robiłam wiele podejść. Placuszki, ciasto dyniowe, dynia w ostowej zalewie na słodko kwaśno ale nic mi nie podpasowało, ja po prostu nie przepdaam za tynią. no może po za pestkami bo je chętnie jem

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje leczo wygląda apetycznie i gdybym nie wiedziała co w nim jest pewnie zjadłabym ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam leczo, zawsze robię z cukinią. Ta dynia to ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego przepisu na leczo jeszcze nie znałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam jeszcze tak przygotowanego lecza. Jak dla mnie bardzo kusząca propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  6. takiego lego jeszcze nie jadłam :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę jakiś nowy pomysł na leczo ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Leczo to potrawa sezonowa, przygotowywana ze świeżych warzyw. Nie mam nic przeciwko dodaniu soczewicy, jest b.pożywna, ale pomidory z puszki??? Porażka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W połowie maja wolę dodać pomidory z puszki niż nafaszerowane chemią pomidory ze sklepu ;) Na świeże wolę poczekać do połowy lipca :)

      Usuń