Składniki:
1 szkl. grochu
1 marchew
kawałek pora
6 ziemniaków
30 dag kiełbasy podwawelskiej
10-15 dag wędzonego boczku
natka pietruszki
listek laurowy
majeranek
sól, pieprz
Groch zalać na noc przegotowaną wodą. Następnego dnia zagotować, po 30 minutach dodać oczyszczone i pokrojone warzywa, pokrojony drobno boczek i wszystkie przyprawy. Gotować do miękkości składników. Na końcu wrzucić kawałki kiełbasy (dla chętnych - jak mój Mąż).
uwielbiam grochówkę, szkoda że wywołuje takie "sensacje" ;))))
OdpowiedzUsuńWieki jej nie jadłam, czas to zmienić... ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, wolę się długo na nią nie patrzeć. mniammm
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam grochówki... Już wiem co jutro zrobię na obiad :D
OdpowiedzUsuńmój mąz uwielbia takie grochówki :)
OdpowiedzUsuń