niedziela, 16 listopada 2014

Szarlotka


 Ciepła szarlotka na chłodne popołudnie okazała się strzałem w dziesiątkę.
Składniki:
2,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
2 łyżki śmietany
5 żółtek
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
 Z mąki, proszku do pieczenia, cukrów, śmietany, żółtek i margaryny wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na blaszce. Na to zetrzeć na tarce obrane jabłka, posypać cynamonem i na wierzchu ułożyć paski ciasta tworząc ozdobną kratkę.

 Wstawić do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut.

4 komentarze:

  1. Oj, zjadłabym taką szarotkę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. W weekend byłam u rodziców i z mamą zrobiłyśmy szarlotkę... Zniknęła tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć ;) Każda szarlotka jest najlepsza :P

    OdpowiedzUsuń