czwartek, 21 kwietnia 2016

Syrop z mniszka

Smak jest wyjątkowy, przypomina prawdziwy miód, ale jest bardziej aromatyczny.
Kwiaty mniszka już są, można działać :)
Składniki:
1000 kwiatów mniszka
2 litry wody
2 kg cukru
2 cytryny 
(lub proporcjonalnie mniej albo więcej)
Kwiaty należy rozłożyć na płaskiej tacy lub gazecie i zostawić na jakiś czas, aż uciekną z nich żyjątka. Około 30 minut.

Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 10 minut. Odstawić na noc lub 24 godziny do naciągnięcia.
Na drugi dzień przecedzić (np. przez gazę apteczną), do płynu dodać cukier,  sok z 2 cytryn i gotować na bardzo małym ogniu aż syrop zgęstnieje. Trwa to około 2 -2,5 godziny.
Gotowy miodek przelać do wyparzonych słoiczków i po zakręceniu postawić do góry dnem na kilka godzin.
Stosuje się 2-3 łyżeczki dziennie do herbaty, musli, pieczywa, sałatek owocowych. Dla dzieci porcja powinna być mniejsza o połowę.

6 komentarzy: