niedziela, 23 kwietnia 2017

Sos tatarski

Sos tatarski najczęściej pojawia się w moim domu w Wielkanoc, ale szczerze mówiąc tak bardzo smakuje mojej rodzinie, że robię go nie tylko na święta. Nie mniej jednak są potrawy, które przygotowujemy wyłącznie w okresie świątecznym :)


Składniki:
3 ogórki konserwowe
10 marynowanych pieczarek
4 łyżki śmietany
4 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Śmietanę i majonez wymieszać, dodać pokrojone w kostkę ogórki i pieczarki. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Lubimy w sosie większe kawałki do chrupania, ale jak ktoś woli bardziej kremowy sos, można pieczarki i ogórki zetrzeć na tarce.
Czasem dodaję jeszcze kapary. Z tym sosem jest zresztą podobnie jak z sałatką warzywną. Niby u każdego tak samo, ale zawsze różni się trochę smakiem :)
Sos przechowuję w zamkniętym słoiku, w lodówce stał zwykle nie dłużej niż 3 dni.

13 komentarzy: