wtorek, 23 maja 2017

Syrop miodek z mniszka

Przepis tegoroczny wzbogaciłam sokiem z cytryny. Nieco inny smak oraz dodatkowa konserwacja.




Składniki:
1000 sztuk kwiatów mniszka lekarskiego
2 kg cukru
2 litry wody
2 cytryny
Kwiaty rozłożyć na gazecie, poczekać aż wyjdą z nich żyjątka, następnie umieścić w garnku, zalać wodą, gotować ok. 5 minut. Odstawić na 24 godziny do naciągnięcia. Przecedzić, do płynu dodać cukier i sok z cytryn. Gotować 2-3 godziny aż odparuje część płynu, a syrop stanie się gęstszy.
Syrop dodaję do herbaty, jogurtu, musli, polewam naleśniki.

14 komentarzy:

  1. Nigdy w życiu go nie robiłam, a próbowałam tylko raz - dla mnie cudowny. Jak już się wyprowadzę na wieś to na bank wreszcie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam tego syropku i prawdę mówiąc nawet nie wiem czy by mi się chciało ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie robiłam go jeszcze, choć znam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie miałam okazji takiego syropku robić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do zrobienia, choćby z części składników :)

      Usuń
  5. Nie miałam okazji próbować jak smakuje, ale jestem bardzo ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować, akurat mniszek kwitnie :)

      Usuń
  6. Samo zdrowie ,robiłam w ubiegłym roku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię od kilku lat i w tym roku również :)

      Usuń