piątek, 11 sierpnia 2017

Mleko kokosowe

Dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na mleko kokosowe. W internecie jest wiele receptur i sposobów przygotowania mleka z wiórków kokosowych. Wypróbowałam kilka z nich i w końcu mam swoją ulubioną wersję :)


Składniki:
200 g wiórków kokosowych
1,2 l. wody o temperaturze ok. 50 stopni.

Wiórki umieszczam w blenderze 
(znacie to urządzenie? - blender hamilton beach), 
zalewam wodą i odstawiam na godzinę. Blenduję, a następnie przecedzam przez sitko, aby odsączyć wiórki. Mleko gotowe. Trzymam je w lodówce nie dłużej niż 48 godzin. Przed użyciem należy zamieszać, bo płyn się rozwarstwia. Używam go do musli, kawy, naleśników. Ma bardzo przyjemny smak, idealny dla miłośników kokosów.
Polecam do przygotowania koktajlu.
Przepis dodałam do akcji błyskawiczne piątki.

14 komentarzy:

  1. Bardzo lubię mleko kokosowe :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nigdy nie robiłam swojego mleka kokosowego

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę wreszcie zrobić domowe mleko koko, bo ciągle to odkładam :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu, zrób koniecznie i daj znać czy smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no no może być w miarę smaczne ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam ! Świetne jest to mleko i można sporo zaoszczędzić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak uważam, jest też zdrowe, nawet dla osób z alergią na mleko krowie :)

      Usuń
  7. I ja je uwielbiam i robię! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń