środa, 22 listopada 2017

Drożdżówki z konfiturą truskawkową i kruszonką z mąki kokosowej

Drożdżówki z różnymi dodatkami to doskonały pomysł na coś słodkiego.
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
3 jajka
1/2 szklanki mleka
125 g. masła lub margaryny
5 łyżek cukru
1/2 kostki drożdży
konfitura truskawkowa Łowicz - pół słoiczka
Drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać cukier, odstawić do wyrośnięcia. Po 15-20 minutach dodać mąkę, jajka i przestudzone roztopione masło. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni i stanie się lśniące. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 minut.
Formować bułki, na środku każdej wydrążyć dziurkę i umieścić w niej po łyżeczce konfitury. Wkładać do nagrzanego piekarnika. Piec 17 minut w temperaturze 180 stopni.
Można też zrobić kruszonkę np. z mąką kokosową. Przepis jest TUTAJ
Uwielbiam takie drożdżówki :)
Przepis zgłosiłam do akcji:

14 komentarzy: