piątek, 17 listopada 2017

Ketchup z cukinii

Przepisów na ketchup z cukinii jest w sieci sporo, ten moja mama dostała od sąsiadki. Jest bardzo prosty i nam smakuje. Część przygotowuję z dodatkiem czosnku, więc jest trochę ostrzejszy w smaku.

1,5 kg cukinii
0,5 kg cebuli
2 szklanki cukru
3/4 szklanki octu
2 koncentraty pomidorowe
1 łyżka słodkiej papryki 
1 łyżeczka ostrej papryki

Cukinię (można, ale nie trzeba) obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać. Warzywa przełożyć do garnka. 
Dodać przyprawy. Gotować ok. 10 minut. Przelać do słoików. Pasteryzować 5-7 minut.

Czasem wykorzystuję go jako bazę sosu do makaronu. Poniższe danie przygotowane przez córkę :)

4 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam ketchupu z cukinii, W tym roku już nie robię słoików, ale w przyszłym na pewno skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie próbowałam takiego ketchupu :) ale o nim słyszałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łatwo się robi i można wykorzystać nie tylko jako ketchup. Polecam :)

      Usuń