sobota, 11 listopada 2017

Panna cotta z malinami

#świętoniepodległości
Z okazji Święta Niepodległości  polecam deser w biało - czerwonych barwach.
Składniki:
400 ml śmietany 30%
100 ml mleka 3,2%
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
100 ml wody
Śmietanę zagotować z cukrami. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku i powoli dolewać do śmietany, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, przelać do miseczek i odstawić na kilka godzin do lodówki.


Sos:
1 szkanka malin 
1 łyżeczka miodu
Jeśli chcemy, aby kawałki owoców były wyczuwalne, składniki wystarczy rozetrzeć widelcem. 
Można też umieścić w blenderze i zmiksować.  

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten deser, jest przepyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie :) Zjadłabym porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszności, no i w sumie proste w wykonaniu, chyba zrobię jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja taki deser robiłam tylko z torebki, dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam wczoraj ten deser z Twojego przepisu. Był pyszny.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i dziękuję, że podzieliłaś się opinią :)

      Usuń
  6. ostatnia panna cotta, którą jadłam była okropna. Ta wygląda na smaczną :)

    OdpowiedzUsuń