sobota, 11 listopada 2017

Panna cotta z malinami

#świętoniepodległości
Z okazji Święta Niepodległości  polecam deser w biało - czerwonych barwach.
Składniki:
400 ml śmietany 30%
100 ml mleka 3,2%
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
100 ml wody
Śmietanę zagotować z cukrami. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku i powoli dolewać do śmietany, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, przelać do miseczek i odstawić na kilka godzin do lodówki.


Sos:
1 szkanka malin 
1 łyżeczka miodu
Jeśli chcemy, aby kawałki owoców były wyczuwalne, składniki wystarczy rozetrzeć widelcem. 
Można też umieścić w blenderze i zmiksować.  

12 komentarzy: