Składniki:
1/2 kg śledzi matjasów
2 cebule
4 łyżki cukru
7 łyżek oleju rzepakowego #olejwielkopolski
4 łyżki octu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
Śledzie wymoczyć przez około godzinę, dobrze odsączyć. Pokroić w paski. U mnie każdy płat podzielony na połowę.
Na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w pół plastry. Dodać cukier, ocet, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dusić przez kilka minut. Wystudzić.
Układać naprzemiennie, aby ryby przeszły smakiem zalewy. Po kilku godzinach można podawać.
Przepis dodany do akcji - konkursu #olejkonwenanse
www.olejkonwenanse.pl
No to SMACZNEGO :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis :)
UsuńBardzo lubię ryby :) Pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPo Kaszubsku nie przygotowywałam nigdy śledzi, skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńPolecam, jeśli lubisz smak słodko - kwaśny :)
Usuńo! U mnie dziś śledzik na śniadanko był, a wczoraj skrzydełka smażyłam właśnie na tym oleju Wielkopolskim
OdpowiedzUsuńSkrzydełka... Mniam :)
UsuńWpraszam się na tego śledzika
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy, zapraszam :)
UsuńMąż by pewnie się na nie nie obraził :P
OdpowiedzUsuńDomyślam się, bo mój też nie ;)
UsuńIn the mould cavity, the melted Portable Electric Heaters material will fill the cavity utterly, cool down, solidify and hence adapt the form of the mould. The stable material is then ejected from the mould cavity, is positioned on a conveyer belt and then strikes to a storage container. After this course of the final product is ready for use, no other modification is required in most cases. The Screw & Barrel – The material now passes to the barrel from the hopper where it is utterly melted by a heater that's provided on the barrel. A rotating screw allows a path for the material while heating and act as a hydraulic ram pushes the heated material into mildew.
OdpowiedzUsuń