poniedziałek, 4 grudnia 2017

Cukinia faszerowana mięsem z kurczaka

Na lekki obiad proponuję cukinię faszerowaną kawałkami kurczaka. Zawsze robiłam wersję bezmięsną i postanowiłam spróbować z piersią z kurczaka. Polecam :)

Składniki:
4 cukinie
pierś z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
15 dag sera żółtego (u mnie ser kozi)
kawałek pora lub pół pęczka szczypioru
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oleju.
Cukinię przeciąć wzdłuż na połówki, wydrążyć środki. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę. Dodać pokrojonego pora i paprykę oraz kawałki kurczaka. Ser zetrzeć na tarce. Połączyć z farszem, doprawić do smaku. Nakładać farsz do wydrążonych cukinii, zapiekać 20 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
To łatwe i szybkie danie na obiad lub kolację. 
Lubicie faszerowane warzywa?

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam faszerowaną cukinię :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, lekki i szybki pomysł na obiad :)

      Usuń
  2. pysznie wygląda i zawsze kojarzy się z jesienią, bardzo lubię taką wersję cukinii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, staram się często robić w sezonie :)

      Usuń
  3. Ja zwykle robi cukinię faszerowaną mięsem mielonym i warzywami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam taki plan na nadchodzący weekend :)

      Usuń