poniedziałek, 4 grudnia 2017

Faszerowana cukinia

Na lekki obiad proponuję cukinię faszerowaną kawałkami kurczaka. Zawsze robiłam wersję bezmięsną i postanowiłam spróbować z  mięsem drobiowym. Polecam :)

Składniki:
2 cukinie
pierś z kurczaka 
1/2 czerwonej papryki
15 dag sera żółtego (u mnie ser kozi)
mała cebula
1 pomidor
sól, pieprz

Cukinię przeciąć wzdłuż na połówki, wydrążyć środki, włożyć do nich po kilka kawałków (pokrojonego w kostkę i usmażonego) kurczaka. Warzywa pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce i połączyć z warzywami, doprawić do smaku. Nakładać farsz do wydrążonych cukinii, aby zakryć mięso. Zapiekać 20 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
To łatwe i szybkie danie na obiad lub kolację. 
Lubicie faszerowane warzywa?

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam faszerowaną cukinię :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda i zawsze kojarzy się z jesienią, bardzo lubię taką wersję cukinii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, staram się często robić w sezonie :)

      Usuń
  3. Ja zwykle robi cukinię faszerowaną mięsem mielonym i warzywami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. OJ tak, tak, zdecydowanie moje klimaty :D

    OdpowiedzUsuń