sobota, 17 marca 2018

Schab pieczony w sosie własnym

Schab pieczony w sosie własnym to idealny pomysł na świąteczny obiad. Podany z ziemniakami i surówką jest smaczny, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Składniki:
1,5 kg schabu
3 cebule
pęczek pietruszki
3 listki laurowe
3 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
1,5-2 szklanki bulionu z warzyw
sol, pieprz
Schab pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Oproszyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Obsmażyć z obu stron na oleju.
Przełożyć do formy, posypać posiekaną natką pietruszki, obłożyć krążkami cebuli, dodac listki laurowe. Zalać bulionem, piec w temperaturze 180 stopni przez dwie godziny. 
Co sądzicie o takim obiedzie?

6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, rzadko sięgam po schab, ale też kusi jak mało kiedy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest miękki i rozpływa się w ustach :)

      Usuń
  2. wygląda przepysznie, aż zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, wolę taką wersję niż tradycyjne kotlety :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, smakował całej rodzinie :)

      Usuń