wtorek, 4 grudnia 2018

Śledzie w zalewie słodko kwaśnej




Kolejna propozycja na Wigilię to śledzie w zalewie słodko- kwaśnej. Robię je tydzień przed świętami, aby porządnie przeszły smakiem. Zwykle przygotowuję większą ilość, aby popróbować czy aby na pewno są smaczne ;)

Składniki na dwa litrowe słoiki:
1 -1,2 kg śledzi matiasów
5 dużych cebul
3 łyżki koncentratu pomidorowego
6 łyżek cukru
10 łyżek octu 10%
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki soli
4 listki laurowe
7-8 łyżek oleju do smażenia

Śledzie namoczyć na 1-2 godziny. Odsączyć. Cebulę pokroić w dłuższe piórka. Zeszklić na oleju. Z patelni przełożyć cebulę do garnka, dodać pozostałe składniki zalewy i gotować ok. 10 minut. Wystudzić. W szklanym naczyniu układać na przemian kawałki ryb i cebuli. Odstawić na kilka dni do połączenia smaków.
Smak zalewy można modyfikować według własnego gustu, dodając więcej octu lub cukru.

Do przygotowania dania użyłam patelni ambition

Przepis dodany do akcji:
Przepis na udane święta

13 komentarzy:

  1. Fajny przepis :) już sobie spisałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My bardzo lubimy. Mam nadzieję, że Tobie też posmakują :)

      Usuń
  2. Uwielbiam śledzie ale w takiej postaci nigdy nie jadłam. Chętnie spróbuję takie zrobić z Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie śledzie bo w śmietanie nie zjadam habab

    OdpowiedzUsuń
  4. coś dla mojej mamy, ona uwielbia śledzie

    OdpowiedzUsuń
  5. Wciągnąłbym takiego śledzika albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W tym tygodniu koniecznie muszę zrobić takie coś :) Pychota

    OdpowiedzUsuń