piątek, 15 lutego 2019

Chałki domowe




Z racji tego, że domowe chałki są o niebo lepsze od sklepowych, robię je co najmniej dwa razy w miesiącu.
Przepis jest prosty, wychodzi z niego cała blacha bułek (ta, która jest w wyposażeniu piekarnika).
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
3 jajka
6 łyżek cukru
100 g. masła
150 ml mleka
pół kostki drożdży
Masło rozpuścić i ostudzić. Drożdże utrzeć z cukrem, zalać ciepłym mlekiem i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać dwa całe jajka i jedno żółtko (białko odłożyć do posmarowania bułek). Przełożyć wyrośnięte drożdże, przestudzone masło i wyrabiać 15 minut aż ciasto stanie się lśniące. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę, po czym formować chałki, posmarować białkiem i posypać makiem lub ziarnami chia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Piec 18-19 minut w temp. 180 °C z ustawieniem piekarnika na funkcję góra/dół.

26 komentarzy:

  1. Smak dzieciństwa. Uwielbiam chałkę. Muszę tylko kupić drożdże i zabieram się do pracy .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ten przepis, jest bardzo prosty, a bułeczki smaczne :)

      Usuń
  2. Uwielbiam, najlepsze jeszcze ciepłe z szklanką mleka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, ale jest też patent na odświeżenie nawet po dwóch dniach - na pół minuty do mikrofalówki i smakują prawie jak wyjęte z piekarnika ;)

      Usuń
  3. Wyglądają cudownie! My planujemy drożdżówki z serem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo jaaacie! Podziwiam Cię za takie wypieki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co podziwiać. Trzeba spróbować zrobić :)

      Usuń
  5. Mniam, wyglądają smakowicie :) idealne na słodkie śniadanko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację. Na śniadanie sprawdzają się idealnie :)

      Usuń
  6. Uwielbiam zjeść taka chałkę z kubkiem kakao albo mleka!

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny przepis, musze go wykorzystać

    OdpowiedzUsuń
  8. W końcu wiem jak w domu zrobić chałkę :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  9. musi wspaniale pachnieć jak sie pieką <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie piekłam chałki, ale domowe pieczywo nie ma sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  11. najlepsza z kruszonką :d

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowa chałka to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  13. musze spróbowac- chałki uwielbiam, a sam nigdy nie mialam odwagi jej zrobic!

    OdpowiedzUsuń
  14. Chałka z dżemikiem... ale bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń