środa, 8 lipca 2020

Rogaliki z dżemem śliwkowym

Rogaliki to propozycja dla osób, które chcą szybko przygotować coś słodkiego dla niespodziewanych gości lub jako smaczny dodatek do porannej kawy.

Składniki:
250 g. twarogu
200 g. margaryny
4 łyżki śmietany
4 łyżki cukru pudru
4 szklanki mąki
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, zagnieść ciasto, odstawić na pół godziny do lodówki.
Podzielić na cztery części, każdą uformować w kulę, rozwałkować na grubość ok. 2-3 mam nadając kształt koła. Każdy okrąg podzielić jak pizzę na 8 części. Nadziewać dżemem, kładąc po pół łyżeczki nadzienia od zewnętrznej strony. Zwijać do środka tworząc rogaliki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.




13 komentarzy:

  1. Moja mama robiła ostatnio podobne, bardzo mi smakowały <3

    Obserwuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają idealnie, kocham kruche rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieki nie jadłam takich domowych rogalików :) Ale mi narobiłaś apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wielkie dzięki za przepis! Dla moich gości będą idealnym deserem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio robiłam rogaliki truskawkowe, znikły w mig. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. czasami udaje mi się kupić takie w sklepie, ale jednak co domowe do domowe

    OdpowiedzUsuń
  7. Pamiętam jak mama robiła był super :) teraz mało czasu na takie zabawy;/

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają tak samo jak w profesjonalnej piekarni :)) aż ślinka leci.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ledwo co zrobiłam, a już wszystko zjedzone :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę zrobić, wieki takich nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam rogale pod każdą postacią. Mogę je jeść tonami, a potem sama będe wazyc tonę :D ale tak poważnie. Mam podobny przepis do twojego wiec wydaje mi się, ze będą tak samo smaczne jak twoje :)Kinga

    OdpowiedzUsuń