Translate

czwartek, 24 lipca 2025

Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką

 



W sezonie nie sposób się oprzeć...

Składniki:

200 g masła 

1 szklanka cukru

4 jajka

1,5 szklanki mąki 

1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 40g

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 kg śliwek 

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i dalej ucierać przez 2 minuty. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz proszek budyniowy, wymieszać łyżką. 

Ciasto wykładać na blaszce, na wierzchu rozłożyć pokrojone na połówki śliwki skórką do dołu. 

Posypać kruszonką zrobioną ze:

100 g masla 

6 łyżek cukru

8 łyżek mąki 

Piec w temperaturze ok 180 stopni przez około 50 minut.

Blaszka o wymiarach 35x25 cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz