niedziela, 28 czerwca 2015

Syrop z kwiatów czarnego bzu

 Syrop z kwiatów czarnego bzu pachnie i smakuje wyjątkowo.

 Składniki:
40 baldachów kwiatowych czarnego bzu
4 cytryny
1 kg cukru
1 litr wody
Kwiaty oczyścić i obciąć grubsze zielone ogonki. W garnku zagotować wodę z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryn. Gdy cukier się rozpuści, dodać kwiaty i gotować ok. 1 minuty. Ostudzić, następnie odstawić na dwie doby do lodówki. Po tym czasie przecedzić i rozlać do słoików/butelek. Można trzymać w lodówce, ale chyba lepiej zapasteryzować. Przynajmniej ja tak robię i mam pewność, że nic się nie zadzieje.
Polecam do wypróbowania, kwiaty czarnego bzu jeszcze są :)


9 komentarzy:

  1. jestem bardzo ciekawa smaku, chętnie sama bym zrobiła niestety u mnie w okolicy raczej zbyt zanieczyszczony bez jest zeby nadawał się na przetwory ;/ pozdrawiam i obserwuję

    OdpowiedzUsuń
  2. mam w lodowce z tym ze z owocow:)

    OdpowiedzUsuń
  3. no niestety, ubolewam, ale kwiatów czarnego bzu to nie znajdę raczej w mojej okolicy :/ przynajmniej takiego co będzie się nadawał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niełatwa sprawa namierzyć roślinę gdzieś z dala od spalin, ja też trochę zjeździłam okolicę w poszukiwaniu bzu. Jeden mam na działce, ale mszyce się zadomowiły i też nic z tego nie wyszło.

      Usuń
  4. wow! nigdy nie piłam czegoś takiego!

    weronikarudnicka.pl

    OdpowiedzUsuń