sobota, 24 czerwca 2017

Jajecznica z komosą ryżową i suszonymi pomidorami

Odkąd mamy dostęp do jajek od szczęśliwych kur, często przygotowujemy jajecznicę, ale nie jest to zawsze taka sama wersja. Staramy się ją wzbogacić dodatkami z zawartością witamin i składników mineralnych.

Dzisiejsza propozycja jest z komosą ryżową, suszonymi pomidorami i świeżą papryką.
Składniki:
5 jajek
1/2 czerwonej papryki
1/2 szkl. ugotowanej komosy ryżowej
4 suszone pomidory
sól
pieprz
olej do smażenia

Jajka wybić do miseczki, roztrzepać widelcem. Paprykę i suszone pomidory pokroić w cienkie paski, podsmażyć na oleju przez 2-3 minuty. Dodać ugotowaną komosę, zalać masą jajeczną, posolić. Mieszać do ścięcia jajek. Podawać oprószone kolorowym pieprzem.

4 komentarze:

  1. No właśnie, podstawa to jajka od szczęśliwych kurek :) Ja swoje kupuje od sąsiadki, która ma kilka kurek. Takie jajka są tak smaczne, że same wspaniale już smakują. Ale lubię czasami do jajecznicy dodać szpinak lub pomidorki koktajlowe ;) Komosę mam, muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też dodaję często szpinak do jajecznicy, a o przewadze jajek z wolnego wybiegu nie trzeba nikogo przekonywać:)

      Usuń