wtorek, 22 sierpnia 2017

Placki z cukinii i marchewki

Placki z cukinii przygotowuję kilka razy w sezonie i za każdym razem wykorzystuję inne dodatki. Tym razem zrobiłam z marchewką i mąką kukurydzianą.

Składniki:
cukinia (średniej wielkości)
2 marchewki
1 cebula
3 jajka
3 łyżki mąki kukurydzianej
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Cukinię i marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić, odstawić aż cukinia puści sok. Odsączyć z nadmiaru płynu, dodać posiekaną cebulę i jajka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smażyć na rozgrzanym oleju.
Podawać z kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany.
Lubicie placki z cukinii? :)

27 komentarzy:

  1. Prezentują się pysznie :) Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię i często robię latem :)

      Usuń
  2. Dawno Nie jadłam ale lubię😍

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudownie :D A ja wczoraj tylko zwykłe ziemniaczane jadłam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaczane też bardzo lubię, można łączyć ziemniaki z cukinią :)

      Usuń
  4. Pyszności. Jem podobne, ale bez marchewki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać też inne warzywa np. ziemniaki lub jakaś zieleninę :)

      Usuń
  5. Jadłam kiedyś takie placki, ale ja generalnie za plackami nie przepadam i to nieważne czy są z cukinii czy z ziemniaków;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, każdy z nas lubi coś innego :)

      Usuń
  6. Uwielbiam placuszki z cukinii ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam, zrobiłaś mi ochotę na placuszki z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  8. smakowite, ja z cukinii najczęściej robię bigos lub leczo warzywne

    OdpowiedzUsuń
  9. W wersji z mąką kukurydzianą jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają bardzo apetycznie. Uwielbiam cukinię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ja też staram się wykorzystać w pełni sezon na cukinię :)

      Usuń
  11. Placuszki wszelkiej maści bardzo lubimy!

    OdpowiedzUsuń