piątek, 15 września 2017

Owoce pod kruszonką z mąki kokosowej i pszennej

U nas dzisiaj na deser owoce pod kruszonką. 
Wykorzystałam dwa rodzaje mąki, dzięki czemu uzyskałam delikatny smak kokosowy.

Składniki:
2 jabłka
6 śliwek
1/3 kostki masła
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki kokosowej
1/3 szklanki cukru
Owoce umyć, pokroić w grubą kostkę, włożyć do foremki. Z mąki, cukru i masła przygotować kruszonkę. Rozsypać ją na owocach. Piec około 35 minut.

Lubicie zapiekane owoce?

20 komentarzy:

  1. fajna foremka, lubię ciasto kruche

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruszonka smakuje jak ciasto kruche, ale pod spodem jest o wiele więcej owoców niż w cieście kruchym :)

      Usuń
  2. Pyszności :) Ja lubię takie ciasta najbardziej z wiśniami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wiśniami nigdy nie robiłam, na pewno spróbuję :)

      Usuń
  3. Przepiękny ja też kocham czasami gotować świetny pomysł.Co powiesz na wzajemną obserwację https://klaudiaonelive.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna forma, a ciasto pewnie mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Crumble! Uwielbiam, ale najlepiej smakują z wiśniami/czereśniami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mąkę kokosową odkryłam dopiero całkiem niedawno, ale teraz z chęcią używam ja przy kucharzeniu. Musze wypróbować zrobić z niej kruszonkę tak jak ty - ten zapach zapiekanego kokosa na pewno będzie boski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często dodaję mąkę kokosową do wypieków i naleśników. Sama nie sprawdziła się u mnie dobrze, bo wchłania za dużo płynów, ale już w połączeniu z innym rodzajem jak najbardziej polecam :)

      Usuń
  7. Właśnie na coś takiego mam ostatnio ochotę :)

    OdpowiedzUsuń