poniedziałek, 27 listopada 2017

Gołąbki z kaszą jęczmienną

Dzisiaj proponuję przepis na gołąbki z kaszą jęczmienną. 
Smak podrasowany ketchupem z piekła rodem ;)
Składniki:
1 średniej wielkości kapusta
0,5 kg mięsa mielonego
100 g. kaszy jęczmiennej
sól, pieprz, słodka papryka
1 marchew
1 pietruszka
4 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki pikantnego ketchupu Kotlin
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Ugotować i ostudzić kaszę jęczmienną. Dodać ją do mięsa, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dokładnie wymieszać.
Z kapusty wykroić głąb, umieścić ją w dużym garnku, zalać wrzątkiem i gotować do momentu, aż liście będą z łatwością odchodzić.
Warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę.
Z liści usuwać twarde części, nakładać porcję farszu i zwijać, nadając kształt gołąbków. Układać w garnku, przesypywać koperkiem i marchewką z pietruszką, a na końcu zalać 1,5 szklanki wody wymieszanej z ketchupem i koncentratem. Dusić do miękkości.
#kotlin #iloveketchup #bezograniczen #smaknr1

14 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zachęcam do zrobienia z kaszą zamiast ryżu oraz dodaniem ostrego ketchupu :)

      Usuń
  2. Bardzo lubie gołąbki, ale z taką kaszą jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie i przekonaj się czy Ci smakują :)

      Usuń
  3. Dawno nie robiłam gołąbków, a z kaszą nigdy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak aż tak bardzo się nie różni, a kasza jęczmienna jest bardzo zdrowa :)

      Usuń
  4. uwielbiam gołąbki ale jeszcze nigdy nie jadłam z kaszą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie dwoje uczulonych na ryż, więc mamy z kaszą, robiłam już z gryczaną, a teraz z jęczmienną. Wolę z tą drugą :)

      Usuń
  5. Z kaszą jeszcze nie jadłam, a chciałam wiele razy zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W sumie dawno już gołąbków nie jadłam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie coraz częściej, ale właśnie z dodatkiem kaszy, bo mam w domu alergików na ryż :)

      Usuń
  7. Dzisiaj będzie mój pierwszy raz😄 oczywiście z kaszą 😄

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie robiłam gołąbków, przepis świetny!

    OdpowiedzUsuń