środa, 8 listopada 2017

Pączki serowe o smaku migdałowym

Składniki:
3 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
1/2 kg twarożku z wiaderka

5  jajek
5 łyżek mielonych migdałów
olejek migdałowy
2 l. oleju rzepakowego Wielkopolskiego
Twaróg utrzeć z jajkami i cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i tartymi migdałami. Połączyć wszystkie składniki, dodać pół łyżeczki oleju migdałowego. Dokładnie wymieszać. W garnku rozgrzać #olejwielkopolski
Nakładać porcie ciasta łyżką, zmniejszyć gaz i czekać aż wypłynie. Ciasto samo się przekręca na drugą stronę, należy tylko pilnować i wyjmować, gdy nabierze miodowego koloru. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Przepis dodałam do akcji - konkursu #olejkonwenanse
www.olejkonwenanse.pl

21 komentarzy:

  1. Margaretko gdzie mieszkasz, bo przyjeżdżam na te pączusie!! :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomorskie ;)
      Z kawką lub herbatką będą na pewno smakowały :)

      Usuń
  2. Zjadła bym wszystkie. Powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) W konkursie mam marne szanse, bo nie potrafię robić ładnych zdjęć, ale liczy się zabawa ;)

      Usuń
  3. Bardzo lubię :) Podkradam jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam pączki, szczególnie domowe, serowe również.

    OdpowiedzUsuń
  5. O tej godzinie to zbrodnia. Ale smakowite, uwielbiamy wszyscy w domu pączki serowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają apetycznie, jeszcze sama takich nie robiłam, może to opcja na ten weekend :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawniej robiłam tylko na Tłusty Czwartek, ale bardzo je lubimy i smażę częściej :)

      Usuń
  7. Super przepis :) na pewno smakują niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń