piątek, 19 stycznia 2018

Boczek faszerowany mięsem mielonym

Boczek faszerowany mięsem mielonym, czyli rarytas mojego męża :)

Składniki:
1,5 kg boczku
0,5 kg mięsa mielonego
2 kromki czerstwego pieczywa 
tostowego lub 4 łyżki bułki tartej
1 małe jajko
sól, pieprz
5-6 liści laurowych
2 łyżki majeranku
Pieczywo namoczyć, odcisnąć. Mięso mielone wymieszać z pieczywem, jajkiem, dodać przyprawy (oprócz liści laurowych), w tym połowę majeranku.
Boczek rozłożyć, natrzeć z obu stron solą, pieprzem i majerankiem. Na środku rozłożyć mięso mielone, złożyć na pół. Na wierzchu położyć liście laurowe. Piec ok. 1,5 godziny.



7 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na wykorzystanie boczku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja lubię pieczony boczek i smaluszek, który się z niego wytopi. A z farszem to dopiero rozpusta. Najgorsze jest to, że muszę strzec się potraw tłustych i cukru. Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie jeszcze nigdy nie jadłam takiego zestawienia :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Ja też wolę inny rodzaj mięsa, ale mój mąż bardzo lubi ;)

      Usuń
  5. O ! To zdecydowanie coś dla mnie . Jestem na diecie , ale napiszę Ci szczerz , że chętnie to zrobię bo takiego połączenia jeszcze nie znam !

    Gdybyś miała ochotę to serdecznie zapraszam Cię na bloga swojej Przyjaciółki , która również jak i Ty chwyta piękne obrazy w swój obiektyw i pisze posty płynące prosto z serca dla drugiego człowieka .

    ---> odnowionaja.blogspot.com

    Pozdrawiam bardzo serdecznie Sylwia :)

    OdpowiedzUsuń