wtorek, 7 sierpnia 2018

Dżem z aronii

Dżem z aronii robiłam w tym roku po raz pierwszy. Wydawało mi się, że owoce są zbyt cierpkie na tego rodzaju przetwory. Dodałam żelfixy, aby uzyskać konsystencję jaką lubię.
Zanim przystąpiłam do pracy, aronię przemroziłam przez dwie doby.

Składniki:
3 kg aronii
2 cytryny
1,7 kg cukru
2 żelfixy 3:1
Aronię po rozmrożeniu zasypać cukrem, postawić na kuchence i mieszać do pojawienia się soku. Gotować około 20 minut. Można oczywiście dłużej, jeśli ktoś lubi bardziej rozgotowane owoce. Dodać sok z cytryn oraz żelfixy. Mieszać do połączenia składników. Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików i przekręcić do góry dnem na 10 minut. 
Ilość cukru zależy od upodobań. Mój dżem jest lekko cierpki.
Można również zrobić z dodatkiem jabłek lub śliwek.
Jakie przetwory robicie z aronii?



13 komentarzy:

  1. Ojjj,jestem ogromną fanką tego typu przetworów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie takie dżemy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, świetnie się sprawdzają z naleśnikami :)

      Usuń
  3. Z aronii tylko sok, jestem ciekawa smaku tego dżemu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam tylko sok z aronii, dżemu chyba nigdy nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. smak z dziecinstwia:) super sprawa

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda super:)
    Dzisiaj założyłam bloga i serdecznie zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas aronię zalewa się spirytusem albo robi sok. Dżemy robię z nóstwa innych owoców (teraz na tapecie śliwki)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki dżemik to bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń