środa, 8 lipca 2020

Rogaliki z dżemem śliwkowym

Rogaliki to propozycja dla osób, które chcą szybko przygotować coś słodkiego dla niespodziewanych gości lub jako smaczny dodatek do porannej kawy.

Składniki:
250 g. twarogu
200 g. margaryny
4 łyżki śmietany
4 łyżki cukru pudru
4 szklanki mąki
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, zagnieść ciasto, odstawić na pół godziny do lodówki.
Podzielić na cztery części, każdą uformować w kulę, rozwałkować na grubość ok. 2-3 mam nadając kształt koła. Każdy okrąg podzielić jak pizzę na 8 części. Nadziewać dżemem, kładąc po pół łyżeczki nadzienia od zewnętrznej strony. Zwijać do środka tworząc rogaliki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.




4 komentarze:

  1. Moja mama robiła ostatnio podobne, bardzo mi smakowały <3

    Obserwuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają idealnie, kocham kruche rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieki nie jadłam takich domowych rogalików :) Ale mi narobiłaś apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wielkie dzięki za przepis! Dla moich gości będą idealnym deserem :)

    OdpowiedzUsuń