Składniki:
4 płaty śledziowe solone
pół szklanki kukurydzy
pół strąka czerwonej papryki
ok. 100 ml oleju
opcjonalnie czerwona cebula
Śledzie opłukać, osuszyć, pokroić w nieduże kawałki. Układać w słoiku lub innym naczyniu na przemian przesypując pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzą konserwową. Całość zalać olejem, zwracając uwagę, aby płyn dotarł do wszystkich warstw.
Jeśli lubicie, można też dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę.
Śledzie opłukać, osuszyć, pokroić w nieduże kawałki. Układać w słoiku lub innym naczyniu na przemian przesypując pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzą konserwową. Całość zalać olejem, zwracając uwagę, aby płyn dotarł do wszystkich warstw.
Jeśli lubicie, można też dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę.
Uwielbiam śledzie, co rusz przyrządzam je na nowy sposób. Przepis zapisuję, wypróbuje niedługo :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą smakować :)
UsuńWszystko co z papryką i kukurydzą jest dla mnie!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, ostatnio robilismy sledzie w smietanie z jablkiem. Zapisuje Twoj przepis. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTakie przepisu na śledzie jeszcze nie znałam :) Na święta przepis jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńWyjątkowo prosty, a efektowny.
UsuńAle świetny przepis. Ja co prawda śledzi nie robię, ale robi je moja mama, więc podrzucę jej tą nowość na świeta :) Kinga
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńKocham śledzie w zaprawie octowej, dlatego muszę spróbować tego przepisu!
OdpowiedzUsuńTo nie jest zalewa octowa ;)
UsuńMoże wypróbuję na Nowy Rok, są na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuń